Episode 009: Romkapsel spesial med Kristopher Schau

Dagens gjest ville ikke få lov til å fly i rommet av NASA, rett og slett fordi han totalt sprenger høydegrensa på 1,93. Kristopher Schau, kjent som musiker, komiker, forfatter og podcaster, er også en svært nysgjerrig fyr med en brennende interesse for verdensrommet. Velkommen til en litt annerledes episode, der vi snakker med Kristopher om bevegelse i rommet og hvorfor raketter alltid skytes opp mot øst, mysterieklumpen Oumuamua som kanskje var et romskip, liv som flyr mellom kloder og meningen med det hele.

7 thoughts on “Episode 009: Romkapsel spesial med Kristopher Schau”

 1. Først må jeg få si takk for en strålende og flott podkast. Følger med på hver episode og håper at lytterne blir mange mange.
  Når det gjelder denne episoden så snakker dere om den mystiske asteroiden med det klingende vanskelige navnet jeg ikke husker akkurat nå 😊
  Hvordan kan vi i det hele tatt ta igjen denne asteroiden med en fart på 400000kmt ? og som allerede er kommet langt av gårde. Vi er jo ikke i nærheten av å oppnå slik en fart?

  1. Hei igjen, takk for tilbakemelding. Med dagens teknologi er det helt umulig å oppnå slike hastigheter, så Oumuamua vil være umulig å ta igjen i overskuelig framtid. Men det finnes på tegnebrettet teknologier som gjør det mulig å komme opp i slik fart, og enkelte av dem behøver ikke engang ta så langt tid å utvikle om vi er villige til å betale for det. Det kan jo være et passende tema for en fremtidig sending: Klarer vi noensinne å komme opp i hastighetene som trengs for å forlate solsystemet og dra til stjernene?

 2. Takk for svar.
  Tør jeg komme med et forslag til en person å ta med i romkapselen?
  Jon Larsen og micrometoritter. Boka Stjernejeger var virkelig moro å lese
  😊

  1. Takk for godt tips! Jon står på lista vår og har allerede takket ja (full disclosure: Jeg er en venn av Jon og var en av prøveleserne av “Stjernejeger”, som ganske riktig er en fantastisk bra bok!)

 3. Hei

  Takk for flott episode og for ein meget bra podcast. I denne episoden snakka dykk med Kristopher Schau om boka “trelegmeproblemet”. Eg har lese denne og er einig med dykk om at dette er ei knall bok. Men, eg lurar på ein sak om denne boka som Romkapsel-folka kanskje kan svare på.

  OBS! SPOLIER!

  Boka heiter “trelegmeproblemet”. Planeten som Jorda komuniserer med har tre soler og er derfor plaga av dette problemet, ikkje sant? Men, dersom systemet består av tre soler og ein planet er det eigentleg eit “firelegmeproblem”?

  1. Hei igjen, takk for veldig interessant spørsmål! Som den som presset på for at boka skulle få denne tittelen (oversetter og forlag tenkte seg opprinnelig noe mindre astrofysisk…) ser jeg helt klart poenget ditt. Og svaret er vel egentlig – med forbehold om at det er en stund siden jeg har lest boka – at du har rett. 🙂 Nå er “Three Body Problem” et langt mer velkjent begrep på engelsk enn “Four Body Problem”, så det er kanskje også grunnen til at det ble valgt der.

 4. Hei
  Flott episode. Jeg hørte den første gang nå så jeg henger litt etter. Dere prater om fart i starten, jorda, sola og solsystemet osv.. Videre prater dere om Oumuamua. Der har Avi Loeb, som hevder at Oumuamua er kunstig laget, sagt at dette objektet stod “stille” slik at det var vårt solsystem som traff på den. Han hevder dette er en mistenkelig egenskap ved objektet som styrker hans teori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *