Episode 029: Lytterne spør, vi svarer

Ny episode er ute! Vi er i gledesrus over alle nye lyttere, som både hører og engasjerer seg. Derfor har vi nå bestemt oss for å slippe ny episode hver mandag. I tillegg velter det inn med lytterspørsmål. Som de serviceinnstilte karene vi er, tar vi oss god tid til å svare. Det handler om fartsmåling i verdensrommet, enorme tids-speil og planer for menneskelig erobring av universet. Takk for gode spørsmål. Vi tar gjerne flere!

2 thoughts on “Episode 029: Lytterne spør, vi svarer”

 1. Hei!
  Og takk for interessant podcast.

  Jeg begynte å tenke på dette med at hastighetene det snakkes om alltid er relativ til et objekt i rommet som en annen lytter spurte om.
  Hva da med lyshastigheten?
  Hva er den relativ til?
  Regner med at på ethvert tidspunkt at målt lyshastighet relativt til jorden må være ulik i ulike retninger ut fra planeten vår, i og med at det er det er den maksimale hastigheten vi kan tenke oss, og vi har en viss hastighet relativt i forhold til det samme som da må være “utgangspunktet” for lyshastigheten?
  Hbor stor forskjell er det, og er dette noe som brukes til å beregne vår posisjon i forhold til resten av universet?
  Øystein

  1. Hei, takk for interessant spørsmål. Lyshastigheten er faktisk den ene som aldri endrer seg relativt til objektet lyses sendes ut fra. Den er alltid den samme. Dette var et av de store mysteriene i fysikken for litt over 100 år siden, og ble ikke løst før Einstein fremla sin spesielle relativitetsteori i 1905. Når det er sagt kan vi fremdeles bruke lys til å måle Jordas bevegelse i forhold til andre objekter i universet, men det man da ser på er fargeforskyvninger i selve lyset. Objekter som er på vei mot oss, blir blåere i fargen, de som er på vei fra oss blir rødere. Men farten til lysstrålen (eller radiosignalet, den er den samme) er alltid 300 000 km/s i et vakuum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *