Romkapsel 020: Ti grunner til at 2010-tallet var det beste rom-tiåret siden Apollo

Nytt tiår – nye muligheter til å lage ti på topp-lister. Nils Johan og Eirik ser tilbake på tiåret som var, og konstaterer at det var skikkelig bra for romfarten. Ingen dødsfall i rommet, masse oppskytninger, nye romstormakter og store teknologiske fremskritt gjør dette til det beste tiåret siden 1960-tallet. Vi snakker om Mars og romfergen, om småplaneter og selvsagt om SpaceX og Elon Musk. Lytt for å finne ut hvem som havner på pallen – vi mistenker at minst to av dem vil overraske!

2 kommentarer til «Romkapsel 020: Ti grunner til at 2010-tallet var det beste rom-tiåret siden Apollo»

  1. Morsom liste! Dere nevnte jo Space-X, men jeg synes dere skulle hatt parallell-landingen til rakettene høyere opp på listen – og kanskje som heading på New space. Dette var Lyn Gordon-stuff! Og ikke minst: Ekstremt god PR, iom at de ikke hadde nevnt det på forhånd.

    En annen ting: Dere snakket i en tidligere episode om romsyke og amerikanerne. Dette blir nevnt av Buzz Aldrin (mener jeg det var) i den meget gode podcast-serien «13 minutes to the moon» i en av de første episodene. At dette var noe de opplevde i Apollo, men ikke så mye i Gemini. Er nok bare underslått av romhistorikerne.

    «13 minutes» (både serie 1 om månelandingen og serie 2 om Apollo 13) fortjener en anbefaling, dette er skikkelig godt stoff for space-nerds. En god blanding av boken «Mission Control» og serien «From the Earth to the Moon» (og for serie 2: Apollo 13)

  2. Takk for tips! Dobbeltlandingen var et magisk rom-øyeblikk, men samtidig har Elon Musk gjort det helt klart at Falcon Heavy er en midlertidig løsning, og at landinger av tre separate komponenter ikke har fremtiden for seg. Starship blir en stor versjon av standard Falcon 9, såvidt vi kan se nå. Så imponatoreffekten er kjempehøy, men fremtidsverdien?

    Takk også for tips om «13 minutes to the Moon», skal sjekkes ut. Amerikanerne er i den misunnelseverdige situasjonen at de har ekstremt god tilgang på astronauter og fagfolk når de skal lage podcaster. Forleden dag hørte jeg på «Houston, we have a podcast», og der har man sånn tilfeldigvis med seg to av gutta som var ombord i Apollo 13. Ikke misunnelig i det hele tatt! Neida. Joda. Neida. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *